И тази година никой не успя да изпревари Драгалевския лифт

3, 2, 1 … старт – и планинското бягане с изкачване на Витоша започна. 91 души участваха в атрактивната надпревара „Изпревари лифта 2018”, която се проведе тази неделя по трасета под лифта на Витоша от Драгалевци до Бай Кръстю. 57 секунди не стигнаха на победителя сред мъжете Димчо Мицов да изпревари съоръжението и да грабне джакпота от 1000 лева. Спортистът от „Рилски атлет” Самоков пробяга разстоянието от долната станция на Драгалевския лифт до горната станция в местността Бай Кръстю за 15.42 минути. Втори при мъжете, само шест секунди след първенеца, остана медалистът от Балканиадата по лека атлетика Иво Балабанов от „Атлет” Мездра с постижение 15.48 мин. Трети е победителят от надпреварата „Изпревари лифта 2016” – Шабан Мустафа от ОСКЛА „Шампион” Сунгурларе с време 17.14 мин.

Двамата финалисти Димчо Мицов (вдясно) и Иво Балабанов се поздравяват след края на надпреварата.
Кални пътеки и голяма денивелация затрудниха бегачите

Валялият ден по-рано дъжд беше изровил и намокрил обилно пътеките под лифта и това затрудни допълнително бегачите в опита им да са по-бързи от съоръжението.

Дамите също не се дадоха лесно и тичаха неуморно под лифта въпреки голямата денивелация. Първа сред жените се нареди 29-годишната Антония Маринова от София. Състезателката на „Атлетик” София премина трасето за 21.30 мин. „Запалих се по леката атлетика от гимназията, когато започнах да ходя на тренировки редовно. По-късно започнах по-сериозна подготовка при Валя Демирева. При нея съм постигала най-добрите си класирания, най-вече в планинските бягания. Тази година реших да участвам в надпреварата да изпревариш лифта,защото ми харесва трасето.За пръв път на това състезание и много ми хареса – хубави емоции, хубава организация, хубави хора”, сподели след състезанието пред екипа на isport.bg  Антония Маринова. И допълни – „трасето никак не леко – все пак е под лифта и има голяма денивелация, но това само ме нахъсва още повече. Тренирам почти всеки ден и смятам догодина пак да участвам”, каза състезателката на „Атлетик” София.

Две трасета до финала

Участниците можеха да избират по кое от двете трасета да преминат дистанцията. Първото и по-трудното беше по маркировка от долната станция на лифта в Драгалевци, 925 м надморска височина до горната станция в местността Бай Кръстю, 1370 м надморска височина. Дължината на това трасе беше 1,8 км, като характеристиките му бяха сборна положителна денивелация 411 м и среден наклон 24,4%. По-лекото трасе беше дълго 2,3 километра, но с денивелация 427 м и среден наклон 18,9%. Участниците бягаха от долната станция на лифта „Бай Кръстю“, преминаваха по туристическата пътека за Черни връх и стигаха финала на горната станция в местността Бай Кръстю.

Награди и обещания за по-добри резултати догодина

Поради контузия един от фаворитите в състезанието Кирил Николов – Дизела не взе участие. Въпреки че никой не успя да изпревари лифта организаторите на надпреварата „Витоша ски” и Marathon.bg раздадоха много награди. Мицов и Балабанов получиха чекове съответно за 700 и 400 лв, както и награди от Fibank. Шабан Мустафа също получи чек и награда от Fibank, като единственият участвал във всички състезания по планинско бягане организирани от „Витоша ски”. Също по решение на организаторите чек и материална награда получи победителката сред дамите Антония Маринова. По традиция 60 от участвалите в масовия старт получиха награди от Fibank, Maxsport, Salomon и Oland. По-голямата част от мераклиите да надбягат лифта споделиха, че и догодина ще приемат предизвикателството.

Leave a Response