Какво е Алтернативното световно първенство по футбол за непризнати държави и коя „държава“ го спечели?

Шестнадесет футболни отбора от места и региони, които до голяма степен са изключени от международния спорт и дипломация, сред които Тибет, Тамил Илам, Северен Кипър и Абхазия, наскоро получих шанса да бъдат част от Алтернативното световно първенство по футбол в столицата на Великобритания – Лондон, разказва New York Times. Вероятно не сте чували за Алтернативното световно първенство по футбол за непризнати държави, нито за футболната федерация КОНИФА, в която членуват непризнатите държави и райони, нито пък за много от тези региони. И това е нормално, но в същото време е и безкрайно интересно.

„Като участваме, можем да постигнем международно внимание към каузата на нашите народи“, каза Ферхат Меени, президент на временното правителство на Кабилия, регион в Алжирската планина Атлас.

Неговият отбои и техните семейства са били обект на заплахи и сплашване от алжирските власти преди турнира, разказва Мейни, говорейки по телефона от Франция, където живее и работи в изгнание.

Президентът на Конфедерацията на независимите футболни асоциации, която организира турнира, заяви, че би предпочел фокусът на участниците, феновете и медиите да се съсредоточи върху футболните двубои, а не върху политиката. Но това е истинско предизвикателство, признава той, когато толкова много от играчите и феновете копнеят регионите им да бъдат международно признати, с което да се откъснат от тежките условия и бруталните репресии, на които са подложени от страните, които ги контролират.

„Разбира се, че всичко, което правим е много дискусионно и спорно“ – казва президентът Пер Андерс Блинд.

„Ние сме луди аутсайдери.“

Турнирът тази година е третото издание на Алтернативното световно първенство по футбол и се играе на няколко по-малки стари стадиона в покрайнините на Лондон. Британски букмейкър Paddy Power, е спонсор на тазгодишното издание. Доста по-адеквавтни и подходящ спонсор от този, който застана зад турнира през 2016 г.- Обединените риболовни индустриалци от Абхазия.

Днес КОНИФА има около 47 членове по света

Някои райони са с напълно функциониращи правителства, като иракския Кюрдистан, а други искат да повишат осведомеността на света за своите политически борби, като ромите и корейците в Япония. Делвидек (унгарците в Сърбия), Гренландия, Барава (в Сомалия) и Народна република Донецк в Източна Украйна. Каскадия е идея за държава, която включва северозападната част на Съединените щати и части от Канада. Тамил Илам е район в Шри Ланка,а Матабелеланд е в Зимбабве.

During May and June 2018 CONIFA Football World Cup in London. Thursday 6th June 3:00 pm at Sutton FC played for places 5th to 8th Barawa and Panjab teams.

Първото Алтернативно световно първенство по футбол се организира в северния шведски град Остерсунд през 2014 г. По това време организацията била толкова малка и често заплашвана, че самият президент Пер Андерс Блинд е трябвало да осигурява и подава футболните топки, да бъде съдия на някои мачове и да придружава контузените играчи в болница.

Но за мачовете от 2016 г. всичко се променя

Република Абхазия, международно непризнатият район в Грузия, проявява разточителното гостоприемство. За страна, призната единствено само от Русия и още няколко други държави, домакинстването на спортни събития е важен начин да се изрази идеята, че Абхазия е независима държава. През 2011 г. признаването на независимостта на Абхазия от Световната федерация по домино, въпреки активните протести на грузинските официални представители, беше разгледано като сериозен пробив на политиците в Абхазия – място, където доминото е изключително популярна игра.

Цял един нов стадион в Сухуми ( град в Северозападна Грузия и столица на автономната република Абхазия) бе построен за турнира по футбол през 2014 г. Той се намира в съседство с местна църквата и нейните златни куполи, както и с т.нар. маймунско светилище, в което съветски учени са правили опити и тестове върху примати, с цел подготвянето им за мисии в космоса. Стадионът има капацитет от около 7 000 души и е бил препълнен всеки път, когато е имало мач на домакините от Абхазия.

С изключителна и мощна подкрепа от феновете и след напрегнат финал срещу отбора от Пенджаб (щат в Индия) след изпълнение на дузпи, отборът на Абхазия става световен шампион по футбол в Алтернативното световно първенство.

Тазгодишната церемония по откриването на първенството беше проведена на стадиона на местният футболен клуб „Бромли“

Присъстваха, както любопитни местни футболни фенове, така и огромна смесица от диаспори от цял свят, както и няколко политолога и анализатори, проявили професионален интерес към турнира. Домакините на този турнир са Barawa FC – отбор, съставен предимно от британци от сомалийски произход и самолийски имигранти. Името на отора им е вдъхновено от морския град Барава в Сомалия, който през последните години беше освободен от бойците от Ал-Шабаб – терористичното крило на войнствената ислямистка организация ал-Кайда.

Много от посетители едва ли могат да кажат особено добри думи за ФИФА – официалният международен управителен орган на футбола, който се бори срещу корупционните обвинения, които включват и самият избор за домакин на световното първенство. Особено, когато става въпрос за избора Катар да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

В Лондон защитаващият титлата си шампион Абхазия отпадна в ранната фаза на турнира

Въпреки това президентът Хажимба заяви, че е щастлив, че отборът му е имал възможността да играе. Това беше „важно събитие за нашите спортисти и много добра възможност да участваме на международен спортен форум“- каза той.

Споменът за шампионата през 2016 г. все още блести в очите на феновете и играчите.  „Хората в Абхазия казват, че Световното първенство през 2016 г. е едно от най-щастливите събития от 1992 г. насам“ – отбелзва играч на тима. Това е годината, в която Абхазия започва войната си с Грузия.

На финала Карпатия  – отборът на унгарскоговорящо малцинство в Западна Украйна, победи Северен Кипър – държава, признавана само от Турция с дузпи, след като редовното време завърши 0-0, а при ударите от бялата точка „унгарците“ бяха по-съсредоточени и надделяха с 3-2.

Организацията КОНИФА отбелязва:

„Имаме много ценности и конкретни цели на футболното игрище и извън него. Една от основните причини, поради които КОНИФА съществува, е, че искаме да построим мост между държави в света и да съберем хора от цял свят заедно. Това трябва да се направи по начин, който оставя всичко свързано с политиката зад себе си. Ние не отсъждаме дали членовете ни заслужават политическа независимост или не. Искаме да ги поставим на световната карта, да покажем, че съществуват и да им дадем възможност да се представят сами. Политически, ние сме 100% неутрални и единственото, което правим, е да показваме нашите членове пред света. Това води до мислене и осъзнава на много хора, че тези страни, малцинствата или регионите, от които идват отборите всъщност съществуват. Всеки играч на този турнир, е посланик на своята нация или народ.

 

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response