Когато Рой Кийн изплаши до смърт младия Жерар Пике

Рой Кийн може да е много, много страшен. А това научи и младият тогава Жерар Пике.

Днес бранителят на Барселона Жерар Пике е един от лидерите на каталунския тим. Той е вече десет години на „Камп Ноу“ и е спечелил множество важни трофеи, както на клубно, така и на национално ниво. Без съмнение, той е постигнал всичко, за което един футболист може да мечтае.

Днес обаче Пике си припомни за времето, когато все още бе неопитен 18-годишен младеж, носещ екипа на английския Манчестър Юнайтед. Както е известно, още като юноша бранителят напусна родната си Барселона, за да премине в академията на „червените дяволи“. С Юнайтед той спечели Шампионската лига през 2008 година, преди да се завърне обратно у дома.

В материал за The Players’ Tribune, Жерар Пике разказа забавна история, включваща легендарния капитан на Манчестър Юнайтед Рой Кийн.

Ето какво написа испанският национал по повод близките си срещи с железния и леко плашещ ирландец.

„Гледам назад към последните десет години от кариерата ми. Спечелих Световното първенство, Шампионската лига, Ла Лига, Купата на Испания… спечелих всичко, както обичам да напомням на моите приятели от Мадрид в WhatsApp.

Но преди десет години бях почти свършен. Целият ми живот можеше да протече много различно, ако не бе сър Алекс Фъргюсън.

Пристигнах в Манчестър Юнайтед като момче, но си тръгнах като мъж. Беше наистина лудо време за мен, защото никога досега не бях живял толкова далеч от дома. Прекарах първите си 17 години в школата на Барселона, като почти се чувствах, сякаш играя за местния училищен отбор или нещо подобно. Познавах се с всички, като бях и близо до семейството си. За мен футболът бе просто едно забавление. Не разбирах изобщо бизнес страната на спорта. Когато пристигнах в Юнайтед, всичко бе един голям шок за мен.“

„Сър Алекс се държеше феноменално с мен още от първия ми ден. Най-добрите мениджъри имат това качество – дори когато не те пускат в игра, и дори когато са твърди с теб, те те карат да вярваш, че наистина им пука за теб. Сър Алекс бе като втори баща за мен. Накара ме да си го заслужа, но в крайна сметка ми даде шанс.“

Да сбъркаш сериозно с Рой Кийн:

Помня един от първите ми мачове на „Олд Трафорд“. Всички седим в съблекалнята и се приготвяме. Бях адски нервен. Представете си го – аз съм на 18 години, а вече стоя в съблекалнята и си обувам чорапите до Рууд ван Нистелрой, Райън Гигс и Рио Фърдинанд. Искаше ми се да съм невидим в този момент. Мислех си – „просто си свърши работата и се опитай да не те забележат“.

Всичко е супер тихо. И изведнъж – можеш да чуеш тази вибрация.

Бзззззз…..

……. Бззззззз.

Рой почва да се оглежда в стаята.

Бззззззз…

О, по дяволите.

Осъзнавам, че съм аз. Това е моят телефон. Оставил съм го на вибрация. Намира се в джоба на дънките ми, натикани в сака, намиращ се точно зад главата на Рой.

Рой не може да открие откъде идва шумът. Сега вече оглежда съблекалнята като някакъв маниак. Очите му се стрелкат навсякъде, като той се опитва да открие какво става. Нали помните известната сцена с Джак Никълсън от филма „Сиянието“, когато той се показва през вратата? Така изглежда и съблекалнята в момента.

Той започва да крещи на всички – „Чий телефон е това!?“

Тишина.

Той пита отново.

Тишина.

Рой пита за трети път.

„На кой е шибаният телефон?“

Най-накрая си отварям устата. Също като малко момче. Много тихо и внимателно казвам – „Много съжалявам. Моят е.“

Рой поставя ръка върху мен, усмихва се и ми казва да не се притеснявам за това.

О, не, хайде де – разбира се, че се шегувам! Рой направо откачи! Той направо полудя пред всички! Беше невероятно. Почти се на*рах. Но беше добър урок за мен.

Сега – през 2018 година, всичко вече е различно. Тези хлапета не се откъсват от своите айфони преди мач. Но тогава – през 2006? Това бе различен свят. Нямаше как да правиш това. Особено не в Юнайтед и когато Рой е в съблекалнята. Това бе една от хилядите грешки, които допуснах в Юнайтед.

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response