Великите голове: Саед Ал-Овайран и фурорът на Саудитска Арабия

Великите голове е рубрика на iSports.bg, в която ще ви припомняме някои от най-добрите и запомнящи се попадения в историята на футбола. Вярваме, че красотата и изяществото винаги са били неизменна част от този спорт, за което спомагат десетките „вълшебници“, които сме имали удоволствието да наблюдаваме на зеления килим. Нека си припомним някои от най-добрите изпълнения, които сме виждали!

Ако смятате, че т.нар. „американско лято“ на Мондиал 1994 е било паметно единствено за България, то се намирате в сериозна грешка. Световното първенство в Щатите завинаги ще остане в историята и на Саудитска Арабия – една страна с иначе твърде скромна футболна история.

Мондиал 94 е първото Световно първенство по футбол, за което Саудитска Арабия успява да се класира. В първия си двубой в САЩ те губят с 1:2 от силния тим на Холандия, но във втория си мач постигат историческа първа победа – 2:1 над Мароко. В третия си мач от групата саудитите се изправят срещу състава на Белгия, знаейки отлично, че дори и равенство ще им бъде достатъчно да се класират за следващата фаза на турнира. Което би било наистина впечатляващо за тях.

Може би изненадващо за мнозина, но „зелените соколи“ се справят дори по-добре. Арабският тим, воден от аржентинеца Хорхе Солари, успява да запише втори успех в групата – този път с 1:0. Единственият гол в мача пада след само пет минути игра, когато полузащитникът Саед Ал-Овайран отбелязва един от най-впечатляващите голове на турнира. И със сигурност най-впечатляващия в историята на своята родина.

Тогава Ал-Овайран получава топката в половината на своя тим и осъществява изключителен рейд до вратата на противника. Халфът преминава през няколко футболисти на Белгия, преди да отбележи във вратата на съперника.

До самия край на двубоя Белгия така и не успява да намери начин да отвърне на удара, а в родината си Саед Ал-Овайран бързо е наречен Арабския Марадона.

Приказката на „зелените соколи“ приключва още в следващия двубой, когато те отстъпват пред Швеция във фазата на 1/8-финалите. Това тяхно дебютно участие на Световно първенство остава обаче и най-успешно за тях в историята им до момента.

Константин Симидчийски

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

Leave a Response