Роботите и високите технологии на Олимпиадата в Южна Корея

XXIII-те зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея вече са в разгара си. И макар ние българите пословично да нямаме толкова висок интерес към зимните спорове, не можем да отречем епичните размери и организация на тазгодишната Олимпиада. Високотехнологичната и развита Южна Корея, в контекст на трудна геополитическа ситуация, държи да покаже на света на какво е способна.

Затова откриването на игрите беше едно от най-мащабните и красиви в цялата история на спорта. Освен със своите мащаби, то стана пословично известно с хакерската атака, на което беше подложено. За нас обаче, Олимпиадата е любопитна и с нещо друго – роботите, които я обслужват.

Организаторите на мащабното спортно събитие използват над 80 робота, които, след спортистите, са основен предмет на внимание. Макар те да не играят витална роля, роботите помагат на организацията и показват нещо много важно – какво е бъдещето, не само на спортните мероприятия, но и на целия свят. Разбира се, те не са поставени там случайно. Всички роботи, използвани за игрите, за южнокорейско производство. Тяхната цел, освен забавление и помощ, е да демонстрират на света факта, че Южна Корея е един от лидерите в света на изкуствения интелект и роботиката.

Нови технологии

В страната вече има рекордния в световен мащаб брой от средно над 500 робота, обслужващи различни индустрии, на всеки 10 000 работещи души. За да демонстрират своето високотехнологично лидерство, корейците са се постарали да впечатлят посетителите. На местата, където се провежда Олимпиадата, е осигурен достъп до 5-тото, най-бързо, поколение мобилен интернет – 5G, който е 100 пъти по-бърз от 4G. Почти цялата инфраструктура, от обществените тоалетни, до стадионите и хотелите на спортистите, е оборудвана с „Интернет на нещата“. Това включва интелигентно осветление, аудио-визуална система, хладилници и дори тоалетни. На места има цели интелигентни улици, оборудвани с причудливи технологии като умен лечебен стол, медийни стени, огромни електронни панорами и други. Редица от тези технологии са нови и до сега или не са виждали бял свят, или са били в изключително лимитирани версии.

Всички спортисти в олимпийското село пък са посрещани от специални пратеници на Южна Корея – говорещи роботи, местно производство. Те могат да изпълняват песни, да разговарят със спортистите, но най-вече да им дават полезна информация – упътвания към различни дестинации, прогнози за времето, менюта и какво ли още не.

В селото пък куриерите също са роботизирани – повечето доставки на спортистите, ще бъдат доставяни от специални умни машини. Но освен обичайните длъжности, спортистите ще имат на разположение и далеч по-сложни и умни роботи. Например, ще има такива, които ще рисуват стенописи на специално обособени места, такива, които ще предоставят графици, ще наставляват за различните видове транспорт, ще дават мнение за атракции и ресторанти. Всички роботи говорят английски, корейски, японски и китайски.

Носачът на олимпийската факла също беше робот, специално конструиран за тази дейност. Освен спортистите обаче – и гостите на Олимпиадата ще могат да се докоснат до новите технологии. LG, например, са снабдили летището до Пьонгчанг с два умни робота – единият чистач, а другият, даващ полезна информация.

Умно роботи

Роботизираното участие за Олимпиадата се готви от 2016-та година и за него отговарят 8 частни компании и самото правителство на Южна Корея, като само държавата кофинансира участието на роботите с 1.5 млн. долара. Задачата на организаторите на този процес е сложна, защото повечето роботи имат информационни задачи и трябва да комуникират с хората, както и да се провират между тълпите. Затова всички са оборудвани с модерни технологии за самостоятелно маневриране и придвижване.

Целта на организаторите е да покажат, че роботите са полезни и, че хората няма защо да се страхуват от тях. Според тях е необходимо човешките същества да започнат да свикват с техните роботизирани версии. А какъв по-добър момент за това от Олимпиадата, гледана от милиони хора от цял свят?

За целта отговорниците по роботите са създали т.нар. „Три закона на Олимпийската роботика“, вдъхновени, разбира се, от законите на легендарния Айзък Азимов. Първият закон гласи: роботите не трябва да създават проблеми. Вторият: всеки робот трябва да направи нещо ново, било то и ученето на вече съществуващите роботи на нови трикове. Третия: роботът трябва да е полезен.

Правилни послания

Един съвсем нов робот, който ще се появи в игрите, е роботизирана версия на тазгодишния олимпийски талисман, белият тигър, наречен Soohorang, с който посетителите могат да си правят снимки. За пръв път Олимпиада ще има и роботи спортисти. На едно събитие 10 робота, каращ ски, ще се състезават на специално направен за тях склон, дълъг 200 метра. Роботите ще са хуманоиди и ще са високи около метър. Надпреварата ще е съвсем истинска, защото всеки един от десетте робота е на различна частна компания, изследователски институт или университет. Малките човекоподобни машини се подготвят за състезанието месеци, минавайки десетки пъти склона и събирайки данни за най-добрия възможен маршрут и действия, които да ги доведат до първото място.

В града пък ще има цели езера, които са пълни с роботи с формата на риби, които ще плуват за забавление на посетителите и ще изпълняват различни номера. Други роботи пък имат по-практическа част. Едни от най-полезните са роботите чистачи, които за един час могат да изметат и измият 900 кв. метра територия. После ще се прибират автономно до станциите за зареждане на батериите си и отново ще се впускат в работа.

До скоро е имало идея и да има специални роботи, които да се грижат за сигурността и да наблюдават за престъпления, терористични атаки и други. Организаторите обаче са решили да не ги използват, защото са искали да предадат правилното послание у участниците, посетителите и зрителите на Олимпиадата – че роботите не са страшни и могат да ни бъдат единствено от полза.

Leave a Response