Ретро футбол: Уникалният голов дебют на 17-годишния Алън Шиърър

Или как великият Алън Шиърър навлезе с гръм и трясък в големия футбол.

На 8 април 1988 година се случва нещо важно в историята на английския футбол. На голямата сцена изгрява 17-годишен блондин от академията на Саутхемптън, който впоследствие ще се превърне в абсолютна легенда. И капитан на националния тим. Неговото име е Алън Шиърър.

На тази дата Саутхемптън посреща гранда Арсенал на собствен терен. В титулярния състав на „светците“ се забелязва името на младо момче, което малко хора познават – Алън Шиърър. Тогава централният нападател е на възраст от 17 години и 240 дни. В същия този ден обаче Шиърър ще се превърне в най-младият футболист в историята на английския футбол, отбелязвал хеттрик.

Саутхемптън побеждава „топчиите“ с 4:2, а три гола са дело на иначе непознатия за масовата публика тийнейджър, оглавил атаката на домакините.  По този начин той подобрява рекорда на Джими Грийвс, що се отнася до най-младите играчи, успявали да отбележат три гола в един мач. Качествата на Алън Шиърър не остават незабелязани от ръководството на Саутхемптън, което след края на сезона му предлага първи професионален договор.

Добре знаем какво се случва с кариерата на Шиърър от тук нататък.

Това е първи от общо единадесет хеттрика на името на голмайстора, което е рекорд и до ден днешен. За Саутхемптън той бележи общо 43 гола, но истински показва класата си с екипите на Блекбърн Роувърс и Нюкасъл Юнайтед. Той се превръща в реализатор №1 в исторята на „свраките“, отбелязвайки общо 206 гола с бяло-черната фланелка. Общо на клубно ниво Алън Шиърър отбелязва 379 гола в 734 изиграни срещи. 260 от тези попадения са на ниво Висша лига, с което той е пред всички останали в това отношение.

За английския национален отбор Алън Шиърър изиграва 63 мача, в които отбелязва 30 гола. С времето той достига до капитанската лента на „трите лъва“ и се превръща в легенда на националния тим.

През 2009 година Алън Шиърър за кратко стартира и кариера на мениджър, но той не успя да спаси любимия си Нюкасъл от изпадане в Чемпиъншип.

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response