Великите голове: Христо Стоичков на 52

Великите голове е рубрика на iSports.bg, в която ще ви припомняме някои от най-добрите и запомнящи се попадения в историята на футбола. Вярваме, че красотата и изяществото винаги са били неизменна част от този спорт, за което спомагат десетките „вълшебници“, които сме имали удоволствието да наблюдаваме на зеления килим. Нека си припомним някои от най-добрите изпълнения, които сме виждали!

На днешната дата най-голямата легенда на българския футбол Христо Стоичков навършва 52 години.

Кавалер на Златната топка и голмайстор на Световното първенство през 1994 година, Христо Стоичков покорява немислими за български футболист висини по време на кариерата си. С времето той се превръща в легендарна фигура не само на испанския колос Барселона, но и на световния футбол като цяло. Считан е за един от най-добрите футболисти на своята генерация, а Златната топка в личната му витрина е доказателство за това.

ЦСКА е големият трамплин на Христо Стоичков към големия футбол. За „червените“ Ицо играе в периода между 1984 и 1990 година, преди да бъде забелязан от великия Йохан Кройф по време на сблъсък с Барса в европейските клубни турнири. През 1990 година той е трансфериран в посока „Камп Ноу“, където записва най-славните и впечатляващи година от кариерата си. След едногодишен престой в Парма Стоичков отново облича екипа на каталунците, а до самия ѝ край кариерата му преминава отново през ЦСКА, Ал-Насър, Кашива Рейсол и американските Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед.

На терена Стоичков винаги се е отличавал с изумителен хъс и воля за победа, придружени от удивителен ляв крак и скорост, позволяващи му да разкъсва отбраните на съперника. Освен това, умее страхотно да изпълнява статични положения, като особено ефективен е и при изпълнението на дузпи. Ключова фигура е от „Дрийм Тийм“-а на Йохан Кройф, който е реално първият истински велик отбор в историята на Барселона. И до днес Христо Стоичков е почитан като полубожество в столицата на Каталуния.

В нашата рубрика „Великите голове“ си припомняме попадението, което Христо Стоичков отбеляза срещу тогавашния световен шампион Германия по време на 1/4-финалите на Мондиал 1994 в САЩ. Преживейте отново този момент:

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response