5-те най-брутални нарушения в историята на футбола

Факт, футболът е контактен спорт, но понякога има играчи, които отиват твърде далеч в амбицията си да играят на най-високото ниво

Всеки уикенд футболът ни предоставя нови дискусионни ситуации и възможности за дебати какво точно представлява фаулът и колко сериозни трябва да се наказват различните нарушения. Естествено, особено, когато дадена ситуация се е случила в наказателното поле, тя предизвиква високо напрежение и чувство за неспарведливост в едната или другата страна в двубоя. Проблемът до известна степен се дължи на субективното виждане на всеки отделен привърженик.

Някои фенове и наблюдатели са убедени, че атакуващите играчи заслужават по-голяма защита от съдиите в своите съприкосновения със защитниците, но ще чуете и много мнения, които ще защитават тезата, че футболът е „контактен спорт“, и че нещата са били далеч по-добри през 70-те и 80-те години на миналия век, когато влизанията отзад все още са били разрешени и представите за грубо нарушение са били коренно различни от днешните. Кои са най-бруталните нарушения в модерния футбол и кои са футболистите, които са ги извършили с ясното съзнание, че рискуват здравето, а и живота на свои колеги?

Кевин Мускат срещу Ейдриън Захра

По времето, когато австралийският защитник Кевин Мускат играеше за своя „Мелбърн Виктори“, той вече си бе спечелил репутацията на един от най-мръсноиграещите и груби футболисти. През кариерата си той е изгонван с червен картон многократно, заради груби нарушения, вербални и физически заплахи, сбивания, а не са един или два случаите, в които е контузвал противникови играчи.

Един от тези случаи е дербито в Мелбърн между отборът на Мускат „Мелбърн Виктори“ и техните градски съперници „Мелбърн Хартс“, които вече носят името „Мелбърн Сити“. Мачът се играе през януари 2011 г., а Кевин Мускат точно се завръщаше от изтърпяно наказание за удар с лакът.

Ейдриън Захра от противниковия отбор направи страхотен пробив отдясно и заплашително се насочваше към вратата, задъавайки потенциална голова атака. До завършващ удар не се стигна, защото нападателят беше спрян по брутален, категоричен и дори варварски начин от Кевин Мускат, който моментално беше изгонен. На защитника не само беше показан директен червен картон, но и беше наказан за цели 8 мача, заради неспортсменското си и зложно нарушение,

Сезонът за Захра приключи моментално, поради тежка контузия в коляното

За щастие, той успя да се  възстанови напълно и се върна в игра през следващия сезон. Фаулът обаче остава в историята на футбола като един от най-шокиращите.

Рой Кийн срещу Алф-Инге Халанд

Когато говорим за груби нарушения, няма как да подминем този жесток фаул, който обаче има сериозна предистория, семената на която са посадени 3 години преди случката. Кейн „има зъб“ на норвежкия защитник заради ситуация от мача между Манчестър Юнайтед и Лийдс през сезон 1997/98. Тогава Алф-Инге Халанд защитава цветовете на Лийдс и в споменатия мач, мислейки си, че Рой Кийн симулира контузия, се надвесва над играча на Манчестър Юнайтед и му извиква да стане.

За нещастие на норвежеца обаче Рой Кийн никога не забравя този момент

През април 2001 г. в Манчестърското дерби, когато Алф-Инге Халанд вече защитава цветовете на Манчестър Сити, Рой Кийн получава възможност за дългоочакваното отмъщение. В борбата за спорна топка, вместо да се се опита да играе с кълбото, Кийн решава да се насочи към противника и удря брутално дясното коляно на Алф-Инге Халанд. След жестокия инцидент, Рой Кийн се навежда над агонизиращия от болка норвежец и му изкрещява да продължи да играе, а не да симулира, показвайки, че много, много добре си спомня за случката преди 3 години.

Естествено, Рой Кийн беше моментално изгонен, а впоследствие наказан за 5 мача и глобен със 150 000 паунда. Всичко това обаче изобщо не интересуваше Алф-Инге Халанд, чиято кариера на практика беше преждевременно прекратена от Кийн. Норвежецът опита да изиграе няколко мача след инцидента, но никога не се възстанови напълно и сложи края на кариерата си.

Едно от най-впечатляващите неща в историята на конфликта между Рой Кийн и Алф-Инге Халанд е, че в своята автобиография ираландецът признава, че извършеното от него нарушение е било напълно съзнантелно и той е излязъл на терена с идеята да нарани фатално играча на Манчестър Сити.

Найджъл де Йонг срещу Шаби Алонсо

Според мнозина това е най-зловещият фаул в историята на финалите на Световната купа. Бихме поспорили дали това действие на холандеца може да се възприеме като елемент от футбола. Повече ни прилича на опасна хватка от каратето или от друго бойно изкуство. За хилядите фенове на стадиона и над милиард наблюдаващи по телевизията двубоя, беще истински шок, че холандецът не беше моментално изпратен под душовете, макар и определено да не беше единственият демонстрирал грубост в този двубой. В крайна сметка мачът подобри рекорда за най-много показани жълти картони на финал на Световното първенство- общо четиринайсет, девет за Холандия и пет за Испания – повече от два пъти повече декорирания от прединия рекорд – шест картона.

Не беше изминал дори половин час от началото на мача, когато Алонсо се опита да отиграе една топка във въздуха, но бе посрещнат ст мощен удар директно на гърдите от Найджъл де Йонг , който очевидно нямаше намерение да играе за топката, тъй като очите му му следваха испанеца през цялото време.

В крайна сметка все пак беше показва червен картон в мача – холандският защитник Джони Хейтинга получи втори жълт картон, което го лиши от възможността да доиграе оставащите минути, но и до днес остава мистерия за всички защо Найджъл де Йонг не беше изгонен за своето кунг-фу влизане в корема на Шаби Алонсо.

Аксел Витсел срещу Марчин Вашилевски

Белгийският полузащитник Аксел Витсел няма репутация на твърде груб или агресивен играч, което е логично, имайки предвид, че той има далеч повече офанзивни и нападателни функции, отколкото защитни. През 2009 г. обаче той извърши един от най-грубите фаулове в историята на футбола и със сигурност предизвика една от най-тежките контузии, наблюдавани в съвременната епоха на играта. Играещият тогава в Стандарт Лиеж Аксел Витсел беше титуляр за тима си в мача срещу Андерлехт. „Жертвата“ Аксел Витсел беше полският национален защитник Марчин Вашилевски.

Мачът е коректен до една на пръв поглед тривиална ситуация. Топката се намира близо до тъчлинията и полякът се насочва към нея в опит да я запази в очертанията на игрището. Десният му крак достига до топката, но на пътя му се изпречва Аксел Витсел, който лети с висока скорост от привоположната посока и на практика стъпва изключително грубо върху Марчин Вашилевски, чийто крак поема пълната тежест на тялото на белгиеца. Кратък на поляка беше очевидно счупен на две, а самият той крещеше с пълна силна в ужасни болки.

Не е изненадващо, че Аксел Витсел получи червен картон и след това беше допълнително наказан за десет мача – наказание, което беше намалено на осем мача, вероятно поради факта, че белгиецът публично се разкая след инцидента.

Инцидентът беше толкова ужасяващ, че Витсел получи смъртни заплахи от феновете на Андерлехт, както и от разгневени поляци. За щастие на всички участници в инцидента, а и на всички хора като цяло, Марчин Вашилевски се възстанови от контузията си и се завърна в игра след по-малко от година след инцидента и продължава да игаре и до днес.

Бен Тачър срещу Педро Мендеш

Ако сте си помислил, че нарушението на Найджъл де Йонг срещу Шаби Алонсо е най-грубият фаул получавал жълт, а не червен картон,то помислете отново. Разбира се, летящият удар на Де Йонг беше ужасяващ, но все пак бихме могли да намерим някакво оправдание за него, но не бихме могли да открием адекватно обяснение за шокиращата проява на Бен Тачър срещуПедро Мендес от 2006 г. в двубоя между Манчестър Сити и Портсмут.

Още преди инцидента с Мендеш Тачър има сериозно досие, когато става дума за използването на лактите срещу противници – играейки за Уимбълдън в началото на века, той зашемети стабилно защитник на Съндърланд и беше наказан за два мача след разследване, независимо че съдията беше пропуснал конкретния случай.

След няколко години, защитавайки вече цветовете на Ман Сити, Тачър отново използва лакътя си.  Преследвайки топка, която вероятно няма да успее да достигне, той вместо да се опита да надделее над противника си по правилата, той го удря всички сила с лакът в главата, изпращайки го в безсъзнание, след което Мендеш се удря в рекламното табло отстрани на терена.

Състояние на Мендеш беше толкова тежко, че той получи гърч на терена, имаше нужда от допълнително кислород и прекара нощта в болницата. Съдията в необясними причини не изгодин Тачър, а вместо това му показа само жълт картон, което накара футболистът на Портсмут Мат Тейлър да предположи пред медиите, че явно трябва да извършиш убийство, за да получиш червена карта от този съдия.

Тачър обаче успя да избегне наказанието. Фаулът беше толкова брутален, че играчът беше наказано от собствения си клуб за шест мача и също бе наложена финансова глоба – шест седмични заплати. Футболната асосициация също го наказа, като лиши Тачър от право да играе първо осем мача, а впоследстиве в продължение на още двe години изтърпяваше наказание от 15 мача.

Това е една от най-тежките санкции, наложи на играч от английската Висша лига, но в този случай наказанието е напълно заслужено, тъй като фаулът остава и до днес един от най-шокиращите в историята на футбола, дори повече от десетилетие по-късно.

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response