Шест наистина вдъхновяващи филми за спорта

Само след два месеца Южна Корея ще се превърне в домакин на XXIII-те зимни олимпийски игри, които ще се проведат в периода 9-25 февруари 2018 година. Вдъхновени от предстоящото събитие, решихме да потърсим филми, посветени на спорта и показващи отблизо невероятните трудности, през които преминава всеки един спортист, цената на успеха, силната мотивация и воля, завидната дисциплина. Подбрахме няколко заглавия от различни видове спортове, които, надяваме се, ще привлекат и вашето внимание.

„Сена“

Документалният филм за легендата на Формула 1 Айртон Сена се счита за един от най-добрите филми за спорта въобще. Бразилецът става три пъти световен шампион и буквално посвещава живота си на автомобилизма. Той намира смъртта си по време на състезание през 1994 година. Лентата е почти 3 часа, но приковава вниманието на зрителите с напрегнатата атмосфера по време на състезанията и непознаващия страх главен герой.

„Роки“

Безспорно излезлият през 1976 година филм „Роки“ е една от класиките в киното. Успехът на лентата дава старт на звездната кариера на Силвестър Сталоун, който не само влиза в главната роля на обаятелния и упорит боксьор Роки Балбоа, но пише и сценария на продукцията. Спортистът е готов да вложи всички сили в това да постигне мечтата си, а именно – да се превърне в световен шампион. „Роки“ печели цели три награди „Оскар“ – за най-добър филм, най-добра режисура и най-добър монтаж.

„Den Unge Zlatan”(„Becoming Zlatan“)

Златан Ибрахимович е един от най-обсъжданите футболисти на нашето съвремие. Бившият капитан на шведския национален отбор и настоящ нападател на Манчестър Юнайтед се слави в впечатляващ работохолизъм, конфликтен характер, внушителни его и харизма. Той познава и любовта, и омразата на феновете, научил се е как да преодолее себе си и да не се предава. Документалната лента разглежда ранните години на спортиста, периода на формиране и разкриване на неговия талант, дали на Ибрахимович упоритост и възможност да осъзнае своите силни и слаби страни.

„Момиче за милион долара“

Филм на Клинт Истууд с Клинт Истууд в ролята на треньора и Хилари Суонк в главната роля на талантливата боксьорка Маги. Тя е сервитьорка в напреднала за спорта възраст от 32 години, която ежедневно тренира, мечтаейки да се превърне в истински боксьор. Среща се с Франк (Клинт Истууд), който е шеф на спортна зала, както и с Еди (Морган Фрийман) – бивш боксьор, живеещ в същата тази зала. Първоначално Франк отказва да я тренира, но след като поредният боксьор го напуска, решава да ѝ даде шанс. И успехите не закъсняват. Лентата успява да завоюва четири награди „Оскар“ – за най-добра главна роля на Суонк, за най-добра второстепенна роля на Фрийман, за режисура на Истууд и за най-добър филм.

„Легенда № 17“

Включваме и един руски филм в списъка ни, разказващ за знаменития съветски хокеист Валерий Харламов. В лентата младият герой мечтае за хокей и да попадне в отбора на ЦСКА с треньор Анатолий Тарасов. Той обаче не бърза да го открие като играч и сякаш му се подиграва, оставяйки го да събира шайбите след мача. Емоционалният Хараламов преживява всичко това много трудно, но в крайна сметка успява да спечели своето място в националния отбор на СССР. Филмът е добре заснет и лишен от патриотичен патос, което го прави зрителски хит в Русия.

„Гол“

От дъното на върха – една от любимите формули и в спорта, и в киното, на която перфектно решение дава филмът „Гол“. Сантяго Мунез емигрира от Мексико в САЩ, взимайки със себе си само футболна топка и скъсана снимка от Световното първенство на ФИФА. Живее в бедните квартали на Лос Анджелис, работейки какво да е, за да припечели пари за семейството си. Когато обаче британски търсач на млади таланти го открива, Сантяго трябва да избира между живота си като баща и собствената си съдба. Филмът е с утопичен и шаблонен сюжет, но включва всички атрибути на добрата спортна драма: целеустремен и талантлив главен герой, упорити тренировки, трудности и зрелищна игра.

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response