Наистина ли е задължително да тренирате с тежки тежести, за да постигнете прогрес при изграждането на мускулна маса и сила?

прогрес

Надали има фитнес любител, който да не е чувал и да не се опитва да спазва старата максима в бодибилдинга: големи тежести – голям прогрес. Още от времето на колоса Арнолд Шварценегер, се набляга на това, че ако не вдигаме тежко, то нямаме шанс да станем масивни, силни и оформени. Стандартите обаче се променят или по-скоро новите подходи и изследванията върху капацитета на човешкото тяло се увеличават.

Днес има наистина много различни техники и дисциплини във фитнес подготовката

Днес има наистина много различни техники и дисциплини във фитнес подготовката. Те дават не по-малко привлекателни резултати. И тренировките с малко килограми, но много повторения се оказват една от тези новооткрити тайни за постигане на мускулен растеж, сила и в крайна сметка удовлетворение от постигнатото. Не на последно място и усещане за здраве. Толкова много пъти сме чували, чели и дори самите ние сме прокламирали, че само тежките тежести имат смисъл. Дори ни се струва загуба на време да тренираме, ако нямаме големи тежести.

Ами ако все пак е възможна хипертрофия на мускулите и без да товарим прекомерно все пак и ставите си с големите тежести? Ако вие сте човек, който има стари травми и с годините те все по-често се обаждат, тогава много по-вероятно е вие да намалите своите тренировки. Дори е възможно да се отдръпнете от любимото си хоби, защото знаете, че без тежко няма прогрес, а вие не се чувствате добре.

Това обаче се оказва доста невярно. Проведени са нови изследвания, които са потвърдили, че дори и с малки тежести е възможно да се натрупа мускулна маса. При това резултатите между двете изследвани групи са били съвсем идентични.

Новите констатации за постигането на прогрес звучат по следния начин:

Новите констатации за постигането на прогрес звучат по следния начин:

 Вдигането на сравнително леки тежести (около 50% от максималната ви възможност) за около 20-25 повторения е също толкова ефикасно при изграждането както на мускули, така и на мускулна сила. Оказва се същото като вдигането на по-тежки тежести (до 90% ) за 8 до 12 повторения. Това гласи новото проучване, направено в университета в Онтарио.

„Умората е великият регулатор тук“, пише д-р Стюарт Филипс, професор по кинезитерапия и главен автор на изследването.

Достигнете до точката на умора и няма значение дали тежестите ви са тежки или леки.Изследването е направено сред мъже, на възраст 23 години. Те е трябвало да спазват

12-седмична тренировъчна програма за цялото тяло. Били са разделени на две групи: група с тежки тежести, която прави по осем-дванайсет повторения и група с леки тежести, която прави по 20-25 повторения.
В края на 12-та седмица авторите на изследването са тествали мускулната маса на участниците и резултатите са наистина изненадващи.

Цялата статия може да прочетете ТУК.

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.

Leave a Response