Кубрат Пулев все пак ще се боксира за световна титла

Очаква се Кубрат Пулев да се боксира за „редовната“ световна титла на Световната боксова асоциация.

Най-добрият боксьор на България в тежка категория Кубрат Пулев пропусна шанса си да се изправи срещу световния шампион Антъни Джошуа. Пред софиянеца обаче се отварят нови възможности, при това – може би съвсем скоро.

Както е добре известно, в края на миналия месец Кубрат Пулев трябваше да премери сили с хегемона сред най-тежките Антъни Джошуа в уелската столица Кардиф. Получена сериозна травма обаче осуети плановете на Пулев, който бе принуден да се откаже от участие в двубоя. Имайки предвид, че не бе в състояние да бъде на сто процента срещу най-плашещата фигура в тежка категория в настоящия момент. Самият Кубрат сподели, че почти не е в състояние да използва своята дясна ръка, което сериозно би намалило шансовете му да постигне каквото и да е срещу боксьор от калибъра на Антъни Джошуа.

Така британецът се изправи срещу заместника на Пулев Карлос Такам и постигна 20-и пореден успех в професионалната си кариера, като всичките те до момента са записани посредством нокаут.

Съвсем скоро обаче Кубрат Пулев все пак може да получи възможността да стане световен шампион в тежка категория.

Срещу Владимир Кличко Кубрат Пулев за първи път се би за световна титла.

Очаква се Кобрата да се изправи срещу 44-годишния костариканец Фрес Окуендо за „редовната“ титла на Световната боксова асоциация (WBA) в тежка категория. Но какво всъщност означава „редовна“ титла? WBA е асоциация, която има две различни световни титли в тежка категория – „редовна“ и „супер“. Както можете да се досетите, по-важната титла е втората, а в момента „супершампион“ на WBA в тежка категория е Антъни Джошуа. Същевременно „редовната“ титла, която е по-маловажна, е вакантна. За последно тя бе в притежание на Руслан Чагаев, а преди това бе и в ръцете на руския боксьор Александър Поветкин.

Според информацията, която имаме до момента, възможно е Кубрат Пулев и Фрес Окуендо да се изправят един срещу друг за вакантната „редовна“ титла на WBA. Това може да се случи още в първите месеци на 2018 година в американския град Чикаго. Мястото не е избрано случайно, тъй като във Ветровития град има огромен брой представители както на България, така и на Коста Рика. Нещо, което би направило атмосферата в залата наистина страхотна.

Кой е Фрес Окуендо, който може би ще застане на пътя на Кубрат Пулев пред световната титла?

Окуендо е боксьор, разполагащ с огромен опит. Вече на 44 години, „Fast Fres“ има зад гърба си 45 мача на профи ринга. От тях е спечелил 37 и е загубил 8. За последно той бе на ринга през лятото на 2014 година, когато отново се боксира за редовната титла на WBA. Тогава той загуби със съдийско решение от Руслан Чагаев. Ако Окуендо се завърне на ринга срещу Пулев, за него това би бил първи двубой от почти четири години.

През 2006 година костариканецът стига до двубой за световната титла с легендарния Ивендър Холифийлд. Окуендо успява да издържи 12 рунда срещу великия американец, но все пак губи срещата с единодушно съдийско решение. Преди да претърпи поражение от Руслан Чагаев през 2014 година, Окуендо бе в серия от пет поредни победи. Включително и над двама боксьори, също победени и от Кубрат Пулев – Джоуи Ейбъл и Дерик Роси.

Самият Кубрат потвърди пред NOVA, че действително е близо до организирането на подобен сблъсък. „Такъв мач ще има и се надявам да е за световна титла, всеки момент трябва да се каже, зависи от шефа на WBA Мендоза, който е уведомен, знае, бях до Колумбия, надявам се да го вземат това решение и да играем“, коментира Пулев пред NOVA.

Остава да видим, дали наистина скоро ще имаме потвърждение на новините. В момента Кубрат Пулев продължава своето възстановяване от контузията си, изчаквайки следващия си ход.

Константин Симидчийски

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

Leave a Response