Добре дошли на улица „Жозе Моуриньо“

Легендарният португалски мениджър Жозе Моуриньо вече има улица, кръстена на него, в родния си град Сетубал.

Жозе Моуриньо е един от най-великите футболни треньори на всички времена, а сега португалецът вече има и улица, кръстена на него, в своя роден град Сетубал.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед използва международната пауза за националните отбори, за да присъства лично на откриването ѝ. Улицата бе открита от кметицата на Сетубал Мария дас Дорес Мейра. Старото ѝ име бе „Rua da Saude“, но тя вече официално се казва „Avenida Jose Mourinho“.

54-годишният специалист получи страхотно признание за своите професионални успехи, като той стартира треньорската си кариера в юношеските гарнитури на Витория Сетубал.

„Ако ме питате, дали оценявам тази чест, разбира се, че е така“, отговори Жозе на репортерите.

„Дали се чувствам емоционално в момента? Разбира се. Дали се чувствам горд от вашите думи и от улица „Жозе Моуриньо“? Да. Отговорът на всички тези въпроси е да“, добави португалският тактик.

Макар да има семеен дом в Лондон, а в момента да живее в Манчестър, Жозе Моуриньо никога не пропуска удобна възможност да се върне в родния Сетубал. „Защото това е мястото, където неговата персона на „Специалния“ не го следва“, както самият той обяснява.

„Продължавам да идвам в Сетубал и да бъда себе си. Идвам тук, защото обичам Сетубал. Тук продължава да живее и майка ми. Тук се чувствам близко и до баща си. Моята съпруга също е сетубалка, макар и да не е родена тук. Децата ми никога не са живели тук, но въпреки това обичат Сетубал. Може би дори повече от мен самия. Тук хората ме наричат просто „Зе“ и се разграничават от определения като „Специалния“, каза още Жозе Моуриньо.

Сред успехите на Жозе Моуриньо влиза спечелването на два пъти на Шампионската лига с два различни отбора, като на три пъти той е триумфирал и с шампионската титла в Англия. Ставал е още шампион на Португалия, Италия и Испания, вдигайки и купите на съответните страни. Най-добър треньор в света на ФИФА за 2010 година, когато воденият от него Интер триумфира с требъл.

Познат с ексцентричния си и особен нрав, Моуриньо често е бил наричан арогантен от своите врагове. Тези, които го обичат обаче, продължават да го обичат истински. Това важи особено за феновете на Порто, Челси и Интер, които никога няма да забравят времето му в тези три клуба.

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response