Уейд ван Никерк – ‘много скучният човек’, който може да наследи Болт

 Уейд ван Никерк ли е бъдещето на леката атлетика в бягането на къси разстояния?

След оттеглянето на Юсейн Болт от активния спорт, остава големият въпрос – кой може да наследи легендарния ямаец като господар на леката атлетика и по-конкретно – в бягането на къси разстояния? Определено един от големите фаворити за подобна чест е изключителният южноафриканец Уейд ван Никерк.

Но за човек, който е определян за един от най-талантливите атлети на своята генерация, 25-годишният Ван Никерк е учудващо скромен. Той сам се определя за „обикновен, много скучен и средностатистически човек“, предава CNN.

Докато го слушаш, лесно можеш да забравиш, че това всъщност е лекоатлетът, за когото се смята, че може да запълни празнината, оставена от Юсейн Болт.

Той вече е олимпийски шампион в бягането на 400 метра от Игрите в Рио де Жанейро.  Освен това е двукратен световен шампион в същата дисциплина – от първенствата в Пекин (2015) и Лондон (2017). Но най-впечатляващото е, че Уейд ван Никерк е единственият лекоатлет в историята, успявал да слезе под 10 секунди на 100 метра, под 20 на 200 метра и под 44 на 400.

А по време на похода си към Рио 2016, южноафриканецът съумя и да счупи 17-годишния рекорд на великия Майкъл Джонсън на 400 метра. Определено не говорим за човек, който е „обикновен“, нали?

Самият Юсейн Болт не пести комплиментите си по адрес на Ван Никерк. Той директно заяви, че това е човекът, който може да поеме диригентската палка от ръцете му. А когато самият Болт го казва за теб, значи имаш основания да си вярваш.

Макар и коронната дисциплина на Ван Никерк да е бягането на 400 метра, през този сезон той вече успя да впечатли силно в бягането на 200 метра. Постижението му от 19.84 секунди в Ямайка е вторият най-добър резултат за сезона. Южноафриканецът вече е насочил поглед и към световния рекорд на Мълнията на 200 метра.

„Ако преди няколко години ми бяхте казали, че мога да счупя световния рекорд на 400 метра, вероятно щях да бъда шокиран“, споделя Ван Никерк, допълвайки: „Сега вече си мисля – защо не? Защо да не повярвам, че мога да счупя и рекорда на 200 метра?“

Талантлвиият южноафриканец не крие, че комплиментите на абсолютна легенда от калибъра на Юсейн Болт означават много за него.

„Вероятно трябва да му платя за всички тези хубави неща, казани по мой адрес“, споделя той с чувство за хумор, добавяйки: „Очевидно е, че тези думи ми дават масивен тласък в кариерата. Чувствам се добре от това, че той ме уважава. Това ми дава увереност да продължа да преследвам велики цели. Една легенда вярва, че аз също мога да стана легенда!“

Сами за себе си говорят кадрите от Олимпийските игри в Рио миналото лято. Тогава, готвейки се за финала на 100 метра, Юсейн Болт реагира по един атрактивен начин на обиколката от 43.03 секунди на Ван Никерк. Той остана с отворена уста и просто постави ръце върху лицето си. Както и вероятно всички останали на стадиона в този момент.

Иначе самият път на Ван Никерк в леката атлетика стартира от високия скок. Скоро след това той се преориентира и започва да бяга на 100 и 200 метра. Контузии обаче го принуждават да отклони вниманието си от късите спринтове и да започне да се специализира в бягането на 400 метра.

Самият той признава, че все още свиква със славата и публичното внимание.

„Никога не съм се приемал като публична фигура. Нито като човек, който би бил под светлината на прожекторите. Тепърва свиквам с това.“

Константин Симидчийски

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

Leave a Response