Ринус Микелс: бащата на тоталния футбол, който промени играта

Ринус Микелс е един от треньорите, които завинаги промениха развитието на футбола.

Преди време бях попаднал на един изключително любопитен материал в чуждия печат. Задаваше се един интересен въпрос. Как се определя величието и важността на един треньор във футбола? По броя спечелени трофеи или по начина, по който той е променил играта, оставяйки „ноу-хау“ за поколения напред?

Макар и самият той да има някои изключително важни отличия, като например спечелната Купа на европейските шампиони с Аякс и евротитлата с Холандия, Ринус Микелс отстъпва по брой отличия на някои други специалисти. Включително и от нашето съвремие. Това обаче, което отличава Микелс от почти всеки друг, е революцията. Революцията, която той успява да внесе в играта, променяйки я из основи. А това е завет, с който малцина други могат да се похвалят. Дори и да са спечелили най-важните отличия във футбола, при това – по няколко пъти.

Легендарният холандски специалист Ринус Микелс (1928-2005) завинаги ще остане в историята като Бащата на тоталния футбол. Поне в настоящия му вариант. Преди него, подобна концепция е била разработвана от специалисти като Джак Рейнолдс и Густав Шебеш, Микелс я разработва в нейния най-завършен и популярен вариант.

„Футболът е нещо като война. Който се държи твърде възпитано, губи.“

Но какво точно е тотален футбол и с какво тази концепция води до революция в играта?

Т.нар. „тотален футбол“ тактическа теория, според която всеки един играч на терена, без вратаря, може да заеме позицията на всеки друг свой съотборник. Изключителна популярност тази теория добива на Световното първенство през 1974 година, когато отборът на Холандия, предвождан от Микелс, я представя пред планетата. Тогава „лалетата“ имат може би най-впечатляващия си отбор, предвождан от гения Йохан Кройф, и достигат до самия финал на турнира. За тяхно съжаление, а и на повечето безпристрастни зрители, холандците губят двубоя за титлата от Западна Германия.

„Дори да избереш стартовия си състав е форма на изкуство. Трябва да намериш баланса между креативните играчи и тези, чиято сила е да рушат. Трябва да откриеш и баланса между защита, конструкция и атака. Никога не бива да пренебрегваш класата на съперника и специфичното напрежение около всеки мач.“

Тогава, поне на хартия, ролята на централен нападател в състава на Холандия е поета от Кройф. Ринус Микелс обаче окуражава суперзвездата с №14 да се радва на „свободна“ роля на терена, давайки му зелена светлина да прави каквото пожелае. Неговите съотборници пък са заставени да се адаптират към движенията на Кройф, сменяйки позиции, за да е сигурно, че тактическите задачи се изпълняват.

Футболът на Холандия се приема като нещо революционно в света на футбола. На клубно ниво той превръща Аякс в същински хегемон на континента. Грандът от Амстердам печели осем пъти титлата в Ередивизи, като още три пъти е спечелена Купата на европейските шампиони.

„Без Йохан Кройф, аз не бих имал отбор.“

Като футболист Ринус Микелс прекарва цялата си кариера в Аякс. Изявява се на позицията на нападател, бележейки 122 гола в 264 мача. Като треньор биографията му е далеч по-цветна. По два пъти е бил начело на Аякс и Барселона, а четири пъти е заставал начело на Холандия. Извежда „лалетата“ до европейската титла през 1988 година, което е и единственият до момента триумф на холандците на голямо първенство.

През 1999 година ФИФА го определя за „треньор на века“, след като под внимание е взет огромният му принос за развитието на играта в тактическо естество. През 2007 година вестник Times също го определя за №1 в историята. В началото на тази година УЕФА включва Микелс сред десетте най-велики треньори от създаването на европейската футболна централа до ден днешен.

Днес наградата за най-добър треньор в първенството на Холандия носи името „Ринус Микелс“.

Константин Симидчийски

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

Leave a Response