„Нищо не е невъзможно. Въпреки че толкова много хора твърдят така, отнема само малко въображение.“ АВТОГРАФ: Майкъл Фелпс

Майкъл Фелпс

Ако трябва да определим десетте най-велики спортисти в историята на всички спортове, то Майкъл Фелпс безапелационно ще присъства в тази класация. Майкъл Фелпс не е просто най-великият състезател в историята на плуването, той е спортистът с най-много олимпийски медали за всички времена. И ако само преди дни не успя да изпревари „бяла акула“, то това сигурно е единствената очаквана загуба в кариерата му.

 

Всеки път, когато Фелпс се гмурка във водата, той е решен да направи най-доброто изпълнение на  живота си. Той е със статут на рок звезда сред плувците и привлича вълни от внимание на хората от нехлорирания свят.

Всичко започва с идеалната цел да бъде просто вдъхновител

Всичко започва с идеалната цел да бъде просто вдъхновител

Златният Майк започва кариерата си с надеждата да спечели няколко медала и да вдъхнови хората да се занимават с плуване.

Пет олимпийски игри по-късно той е атлетът с най-много медали в историята на летните игри. Неговата история е праволинейна, обаче с толкова много победи, че е достойна за роман или за наръчник на победителя.

Майкъл Фелпс е роден на 30 юни 1985 г., в семейството на Фред и Деби Фелпс. Родителите му имат две дъщери, Хилари и Уитни, когато се ражда и той. Живеят в Мериленд, малко извън Балтимор. Фред работи в армията, а Деби като учител. Тя два пъти получава поощрението  „Учител на годината“ на Мериленд.

Фред също е и добър спортист и предава знанията си на децата. И трите плуват от ранна възраст. Хилари е най-голямата надежда, но в крайна сметка се отказва от спорта. Уитни остава в спорта по-дълго. В крайна сметка и нейната кариера приключва, макар и малко по-дълга.

Фред също е и добър спортист и предава знанията си на децата.

Майкъл научава много от сестрите си, особено стойността на упоритата работа.

Като седемгодишен Майкъл отказва да потопи лицето си във водата. Усещайки страха му, инструкторът му го насърчава да плува по гръб. Не е изненадващо, че първият стил, който усвоява е плуването по гръб.

Майкъл прекарва час след час във водата. В училище, обаче, е диагностициран със Синдрома  дефицит на вниманието и хиперактивност.  Майкъл работи с майка си, за да преодолее това състояние.

Извън плуването Майкъл е нормален тийнейджър. Чете книги за спортни герои като Ланс Армстронг и Винс Ломбарди и обикновено заспива с домашната котка Савана, която се е свила до него. За кратко тренира бейзбол и футбол.

 

Една от повратните точки за Майкъл идва, когато вижда как плувците Том Малчоу и Том Долън се състезават в Летните олимпийски игри през 1996 г. в Атланта. 11-годишният Майкъл започва да мечтае да стане шампион.

 

Тогава животът му се променя драстично. След години неразбирателство родителите му се развеждат за добро през 1992 г. Децата заживяват с Деби. Майкъл се сближава много с майка си, докато Фред прави всичко възможно да остане опора в живота на децата си. Днес Майкъл почти не контактува с баща си.

 

Навлиза ново мъжко присъствие в живота на Майкъл през 1996 г.

Навлиза ново мъжко присъствие в живота на Майкъл през 1996 г.

Майкъл Фелпс започва своята кариера на плувец в местния училищен басейн. Но когато става ясно, че се нуждае от по-добри условия и по-професионален треньор, той се премества. На новото място се среща с Боб Боуман. Треньорът веднага разпозна потенциала на Майкъл.

Бауман казал на Деби, че синът й е рядък талант. Висок, с големи ръце и крака, той се подготвя много добре, обича да работи усилено и никога не изглежда нервен сред конкуренцията. Всъщност, единственият „недостатък“ на Майкъл бил огромният скок на растежа, който преживявал.

Конкурентният огън на Майкъл гори силно.

Той мрази да губи и реагира ядосано на редките случаи, когато не печели. Боуман обаче го предупреждава да не реагира с нерви никога повече.Майкъл „абдикира” от личния си живот в името на победите и плуването.

Той изглежда готов да се справи с новите предизвикателства и се надява да намери баланс между работата и фондацията му. Никой спортист не е направил повече за даден спорт или не го е покровителствал така, както Майкъл Фелпс.

 

Конкурентният огън на Майкъл гори силно.

Майкъл Фелпс е роден победител

За своята кариера Фелпс влиза в олимпийската история с 28 медала, който включва рекорда на 23-кратен олимпийски шампион. По време на Игрите през 2008 г. в Пекин той стана първият атлет, който спечели осем златни медала на една Олимпиада.

На Олимпийските игри през 2000 г. в Сидни той завърши пети на 200-метровата надпревара по бътерфлай.

През 2001 г. в САЩ на 15-годишна възраст той стана най-младият световен рекордьор в плуването при мъжете отново в стил бътерфлай. Тогава записа 54,92 секунди в 200-метровата надпревара.

Същата  година печели и първата си международна титла на световното първенство във Фукуока, Япония.

 

През 2002 г. печели пет медала на шампионата, включително три златни (200-метра и 400-метра индивидуален медал и 4 × 100-метра щафета).

 

През 2003 г. в САЩ той става първият плувец, който претендира за титли в три различни стила на едно национално първенство.

 

По-късно постига безпрецедентни пет индивидуални световни рекорда на световното първенство в Барселона, Испания.

 

Фелпс постига и пет титли в летните национални игри на САЩ – тогава става плувецът с най-много медали в едно първенство.

По време на Олимпийските игри през 2004 г. в Атина Фелпс постигна шест златни медала (200-метра и 400-метра съчетано плуване, 100-метра и 200-метра бътерфлай, 4 × 200 метра щафета свободен стил и 4 × 100 метра щафета).

Два бронзови медала (200-метра свободен стил и 4 × 100-метра свободен стил), като поставя общо пет олимпийски и световни рекорда.

Фелпс продължава да доминира в спорта на световното първенство през 2007 г. в Мелбърн, където спечели седем златни медала (200 метра и 400 метра, 100 метра и 200 метра бътарфлай, 200 метра свободен стил и 4 × 100 метра

и 4 × 200 метра свободен стил) и поставя пет световни рекорда.

„Мисля, че съм обикновен човек, който просто има страст, цел и мечта и се бори за тях. Така съм живял целия си живот.“ – Майкъл Фелпс


Фелпс продължава да доминира в спорта н

Фелпс влиза в Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин с цел да счупи рекордът на Шпиц от миналото със седем златни медала на една Олимпиада. Той взима златото във всяка от първите си три надпревари и всяка победа е световен рекорд.

Фелпс печели шестото си злато от Пекинските игри, като чупи собствения си световен рекорд в 200-метровата надпревара по съчетано плуване.

Той успя да подобри рекорда на Шпиц, като спечели общо 8 златни медала – 7 световни рекорда и един олимпийски.

На Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Фелпс имаше разочароващо начало, като не успя да спечели медал при първото си участие на 400 метра.

В крайна сметка има два сребърни медала и един златен. С втората победа Фелпс завладява безпрецедентен 19-ти олимпийски медал за кариерарата си, надминавайки рекорда, поставен от съветската гимнастичка Лариса Латкина.

Той също така претендира за злато на 200 метра, като става първия плувец, който печели едно и също събитие на три последователни олимпийски игри.

 

Оттеглянето на Фелпс обаче е краткотрайно

 

Фелпс, който обяви, че се оттегля от спорта след Лондонските игри, постигна златен медал в последното си състезание – щафета 4 × 100 метра.

 

Оттеглянето на Фелпс обаче е краткотрайно. Той обяви завръщането си в плуване през април 2014 г.

 

В Рио де Жанейро 2016 беше участието му в пети игри, с което постави рекорд в плуването като американец.

Там той добави към несравнимия си брой медали и още. След завършването си с безапелационното си господство в Игрите през 2016 г. той отново се оттегли от професионалния спорт.

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.

Leave a Response