Винисиус Жуниор: новата бразилска перла на Реал Мадрид

Новото „дете-чудо“ на бразилския футбол Винисиус Жуниор се присъединява към Реал Мадрид

Имаше време, когато Реал Мадрид плати откупната клауза в договора на Луиш Фиго и закупи португалската звезда от големия съперник Барселона. Тогава сумата бе 60 милиона долара, което и направи Фиго най-скъпия футболист в историята. За съответния момент, разбира се. Годината бе 2000.

17 години по-късно, реалностите са съвсем различни. Подобни суми, а и по-големи, се плащат често за футболисти, разполагащи с далеч по-скромни възможности от тези на легендата Фиго. А вече се радват и за 16-годишни играчи.

Точно така. Очаква се именно Реал Мадрид да плати на Фламенго около 45 милиона евро за 16-годишния суперталант на бразилския футбол Винисиус Жуниор. С допълнителни милиони под формата на различни комисионни, сумата може да премине и цифрата от 60 милиона евро.

Пак повтаряме – за 16-годишен футболист. Който, при това, няма нито един изигран мач на професионално ниво. Всичките двубои на Винисиус Жуниор до момента са на ниво „юноши“.

Иначе няма спор, че тийнейджърът е безкрайно талантлив. И вероятно струва много. Но рационално ли е наистина да се плати подобна сума за футболист на толкова крехка възраст, който на всичкото отгоре, никога не е имал досег с мъжкия футбол?

Единственото, на което може да се базира подобна трансферна сума в настоящия момент, е перспективата. Перспективата, че Винисиус би могъл да достигне нивото на Неймар, с когото вече е сравняван в родината си. Помислете обаче за следното – какъв е процентът на наглед блестящите таланти на подобна възраст, които не достигат очакваните от нас висоти, сравнено с тези, които успяват да го сторят? Точно така. Сума между 50 и 60 милиона евро за футболист, базиращи се единствено на надеждата за звездно бъдеще, са нищо по-различно от руска рулетка.

И все пак, както споменахме, талантът на Винисиус не може да бъде отречен. Младият „кариока“ е двукратен шампион с Бразилия на юношеските шампионати на Южна Америка до 15 и 17-годишна възраст. Във втория случай е избран и за играч №1 на турнира. Става и голмайстор на надпреварата със 7 попадения. За юношеския национален отбор на Бразилия до 17 години има реализирани 19 гола в 22 мача. Определено много добра статистика.

Очаква се Винисиус да остане във Фламенго до навършване на 18-годишна възраст. След това Реал Мадрид ще вземе решение, дали да го привика към Стария континент. Твърде вероятно е да последва отдаване под наем или престой във втория тим на „лос меренгес“. Освен ако бразилецът не демонстрира впечатляващо ниво от първия си ден в испанската столица. Ще видим.

Междувременно вижте подбрани моменти от изявите на Винисиус Жуниор:

Константин Симидчийски

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

Leave a Response