Кетогенна диета: какви са здравословните ползи от нея?

Кетогенната диета е начин на хранене, набиращ все по-голяма популярност сред активните спортисти

Ако случайно сте сред хората, търсещи начин да се отърват от излишните мазнини, вероятно при поредното търсене в мрежата сте попаднали поне веднъж на термина „кетогенна диета“. Какво обаче означава това?

Обяснено най-семпло, кетогенната диета е начин на хранене, при който целта е да получите по-голяма част от калориите за деня от протеини и мазнини, и следователно – по-малко от въглехидратите. Главната задача е да се постигне метаболитното състояние, носещо името кетоза.

Кетозата е метаболитен процес, при който клетките на тялото изгарят натрупаните мазнини за енергия, вместо да разчитат на въглехидратите от храната за гориво. Както сами се досещате, това би могло да окаже сериозен благоприятен ефект върху вашето тегло и процент телесни мазнини. Особено ако комбинирате кетогенната диета с подходяща тренировъчна програма.

Това обаче не е всичко. Има осъществени научни изследвания, които доказват, че кетогенната диета може да има благоприятен ефект при редица заболявания. Сред тях влизат епилепсия, аутизъм, болест на Алцхаймер, рак и други.

Любопитно ли ви е вече, какви биха могли да бъдат здравословните ползи от евентуална стъпка към кетогенна диета? Научете повече в материала на iHealth по темата. Кой знае, може би точно това е диетата, която сте търсили толкова време?

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response