Как Лудогорец опроверга най-големите си критици

Лудогорец откри нова база за 15 млн.евро, с което доказа, че мисли и за собствените си деца

Замислете се – кои са най-честите критики, които сте чували по адрес на футболния шампион на България Лудогорец? Окей, нека не изреждаме и да не правим списък, но със сигурност сред критиките присъства твърдението, че „орлите“ пренебрегват българските футболисти и детско-юношеските школи, залагайки на твърде много чужденци.

Основания за подобни твърдения не липсват, имайки предвид, че в състава на Георги Дерменджиев действително присъстват повече чуждестранни играчи, отколкото български.

Друг е въпросът, ако наистина имаш цели, високи колкото тези на Лудогорец, доколко можеш да разчиташ на предимно български играчи? И дали нивото на българските футболисти е достатъчно високо, за да се преследват цели като 1/8-финал в Шампионска лига? И дали всъщност Лудогорец е главният виновник за това, че детско-юношеските школи в България системно НЕ произвеждат добри кадри?

Вчера Лудогорец откриха официално новата си база на стойност 15 милиона евро, с което разградският клуб ясно показа, че не работи в краткосрочен план, а напротив – следва дългросрочна стратегия, която безспорно включва и успешната реализация на млади български играчи. Ако собственикът на шампионите Кирил Домусчиев няма намерение да разчита на талантливи родни юноши в бъдеще, защо той би хвърлил 30 милиона лева за условия, които да облагодетелстват най-вече тяхното развитие?

Да се критикува Лудогорец за това, че клубът не разчита на достатъчно свои кадри, не е напълно справедливо. Не забравяйте, че Лудогорец е сравнително нов клуб, поне в настоящия си вид, като няма как за няколко години да се изгради от нулата успешно-функционираща детско-юношеска школа. Това е процес, който отнема много време. По-важното в случая е това, че Лудогорец вече прави нужните стъпки, за да реализира в час по-скоро намеренията си да увеличи българското присъствие в състава си. По възможност – със собствени кадри.

С тази си сериозна инвестиция в бъдещето, Кирил Домусчиев показа себе си ръководител, който безспорно планира бъдещето на клуба в дългосрочен план. Правилните условия са от огромна и решаваща важност в спорта, а именно липсата на такива е сред основните причини българският спорт да е бледа сянка на това, което е представлявал в миналото.

И един съвет към останалите клубове в България – вместо да си търсите начин да критикувате Лудогорец, по-добре си вземете пример от начина на работа в Разград. И по-конкретно – за вложената мисъл и перспектива в бъдещето. Колкото по-скоро българските клубове проумеят, че всичко започва от условията, базите и детско-юношеските школи, толкова по-бързо родният футбол най-сетне ще се отлепи от дъното.

Константин Симидчийски

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

Leave a Response