Джиджио Донарума: Наследникът на великия Буфон

Джанлуиджи Донарума е най-перспективният вратар в света за настоящия момент

Джанлуиджи Буфон, Икер Касияс, Петър Чех, Мануел Нойер – може би това са четиримата вратари, които диктуват модата на този пост в последните 15 години. И четиримата все още са активни и играят за големи клубове, макар и при някои вече да се забелязва известно понижаване на спортната форма, което е напълно нормално след толкова много години на топ ниво.

С изключение на Мануел Нойер, който все още е едва 30-годишен, останалите трима вратари вече приближават края на своите кариери. Естествено, играчите на този пост биха могли да играят дори и до 40, като при всеки един вратар перспективите за това са строго индивидуални. Но е факт, че рано или късно, светът на футбола ще трябва да приеме следващото поколение талантливи вратари и да се обърне към тях.

А вече знаем и кой е може би най-силният кандидат за №1 на тази позиция в света. Той е само 18-годишен и играе за Милан. Името му е Джанлуиджи Донарума, но всички го наричат „Джиджио“. Той е определян за следващия Джанлуиджи Буфон. Дори и имената им съвпадат. Остава въпросът, дали вярвате в случайностите.

Джанлуиджи Донарума е роден на 25 февруари 1999 година в Кастеламаре ди Стабиа, Неапол. При други обстоятелства, сега Джиджио можеше да носи фланелката на Наполи, след като прекарва десет години в школата на „адзурите“. През 2013 година обаче той е привлечен от Милан, след като „росонерите“ плащат 250 000 за тогава все още 14-годишния вратар. Инвестиция, която в бъдеще ще се окаже изключително успешна.

Още от самото начало на престоя си в Милано, Донарума започва да показва, че платеният от Милан четвърт милион за него е напълно оправдан. Имайки предвид огромния си потенциал, Джиджио винаги играе за по-горна възрастова група от своята собствена. Три дни преди да навърши 16 години, Донарума за първи път е извикан в първия отбор на Милан. Треньор на „росонерите“ тогава е Филипо Индзаги.

Официалният си дебют в Серия А Джиджио Донарума записва на 25 октомври, когато той получава доверието на наставника Синиша Михайлович и стартира като титуляр срещу Сасуоло на „Сан Сиро“. По това време Донарума е на едва 16 години и 242 дни, което го прави вторият най-млад вратар в историята на Серия А след Джузепе Саки. Тогава младокът е предпочетен в стартовия състав пред испанеца Диего Лопес, който го определя като „бъдещето на Милан и италианския футбол“.

В последствие Джиджио продължава да си печели доверието на Михайлович, а в един от своите материали, ежедневникът „Гадзета дело Спорт“ пише по негов адрес – „той твори чудеса“. Изявите му за Милан му определят място в класацията на испанското списание „Дон Балон“ за 25-те най-добри футболисти в света под 21-годишна възраст.

Както и може да се очаква, съвсем скоро не закъснява и дебютът на Донарума за националния отбор на Италия. Големият момент за младока идва на 1 септември 2016 година, когато той е извикан от новия селекционер Джан Пиеро Вентура и записва участие в приятелския двубой с Франция. Тогава Джиджио е на 17 години и 6 месеца, което го прави най-младият вратар в историята на „скуадра адзура“.

Качествата на Джанлуиджи Донарума се разпростират в различни посоки. Преди всичко, той разполага перфектна физика за вратар. Джиджио е висок 196 сантиметра, което го прави господар във въздуха. Въпреки сериозната си височина, талантливият страж е атлетичен и пъргав, което му позволява да прави впечатляващи спасявания. Самият Джанлуиджи Буфон му предрече великолепна кариера, не спирайки да хвали Донарума за качествата, които той притежава.

Друг легендарен вратар на Италия – Дино Дзоф, също се включи в комплиментите към Джиджио. Според 75-годишната икона на „адзурите“, Донарума е „обречен“ да стане велик вратар. А когато подобни думи идват от фигура като Дзоф, то определено трябва да се вслушаме в тях.

Остава да видим, какво ще отреди бъдещето за Джиджио Донарума. Милан определено ще трябва да повиши нивото си, ако иска да задържи талант от подобно ниво. В противен случай, вероятно повечето европейски грандове ще се наредят на опашката за младия вратар. Потенциалът му определено подсказва само едно – величие.

Константин Симидчийски

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

Leave a Response