„Футболът не е само да сложиш малко гел“. Най-доброто от Христо Стоичков

Най-ярките и незабравими цитати от легендата на българския футбол Христо Стоичков

Христо Стоичков е несъмнено най-успешният и титулован футболист в историята на България. Легенда на испанския колос Барселона, Стоичков е единственият български играч, успявал до стигне до най-ценния индивидуален приз в световния футбол – Златната топка.

През 1994 година Камата става голмайстор на Световното първенство в САЩ, като е с водещ принос за историческото четвърто място на България и достигането на 1/2-финал в надпреварата.

Кариерата на Христо Стоичков тръгва от мъжкия отбор на Завод „Юрий Гагарин“, а в последствие преминава и през Хеброс (Харманли), преди да се стигне до трансфер в ЦСКА през 1985 година. За „червените“ Христо Стоичков играе до 1990 година, когато следва трансфер в испанския колос Барселона. Именно с каталунците Стоичков се превръща в звезда от световен калибър, печелейки Купата на Европейските шампиони и утвърждавайки се като основна фигура в „Дрийм Тийм“-а на великия Йохан Кройф.

Предлагаме ви някои от най-запомнящите се цитати на Христо Стоичков, които Камата е „изстрелял“ през годините.

„Ако българските футболисти мислеха като Веско Топалов, работата щеше да е друга.“

„Който разбира от футбол, може да направи смени, който не разбира, да прави разбор след мача.“

„От всеки цървул трандафор не става.“

„Не съм спирал Валери (Божинов, бел. ред.) за трансфер в Рома, даже днес му дадох билета за Италия. Спирал съм го да не яде много, да не спи до късно, но за други неща — не“.

„Пишат, че съм гений, а на другата страница, че съм некоректен към техния химн. Както те бяха некоректни към нашия. Ако си спомняте, през 1993 година клекнах да си връзвам обувките, когато свиреха химна на Франция. Така че въобще не ме интересува какво пишат.“ (Христо Стоичков за Хърватската преса; 2004)

„Първо държавата се отказа от мен. Не родината, а държавата. Като скалъпи номера с данъците. Докато се занимаваха с мен – лапаха планини и морета, крадяха като триглави лами. Осъдих ги. Сега ме търсят да ми върнат парите, но на мен те не са ми нужни.“

„Едно ще ви кажа — с черна или бяла коса, лудото момче още живее в мен. Така ще бъде винаги. Дори с прическата на Данчо Лечков пак ще съм същия. Признавам, откакто отидох в Щатите, започнах на моменти да се чувствам по-спокоен, даже улегнал. Малко дръпнах газта. Но се усещам, че когато дойде моментът да се реши някаква победа — изригвам. Независимо дали се боря с въдиците да хвана риба, дали съм на голф или съм на терена за мачле на малки вратички“.

„Бъркал съм много, но съм имал сили да се извиня, когато съм сгрешил. Каквото съм мислил, винаги съм го казвал. Не съм се крил като мишльо и не съм се страхувал да си кажа мнението. Дори и да е грешно“.

„Напоследък си казвам само: „Остаряваш, бате Ицко, ама левачката още я бива“.

„Предпочитам да действам, вместо да вдигам лозунги, но вярвам в някои неща. Първото ми правило във футбола е бий чужденеца, за да те уважава. Така си заслужих уважение в съблекалнята на Барса. Разбрал съм също, че човек спре ли потен вода да пие, не го търси за голяма работа. Никога не съжалявам, не се оплаквам и не се обяснявам. Който не ме е харесвал, може и да не е гледал бенефиса ми, но на онези, които бяха с мен в този специален момент — благодаря! Може някога да съм се палил повече и да съм се сърдил, но разбрах — колкото и да обикаля света, българинът трудно се променя.“

„Ако наистина само толкова си могат българските съдии, нека ходят някъде по селата да копаят краставици и домати и да не ни занимават“.

„Който играе – печели, който не играе – го вземат в националния отбор“.

„Питайте бе, цървули!“ (към албански журналисти).

„Ами царя? Казах ли ви че е мошеник? Дойде и ви обра. Само моите имоти още не е взел, защото са в чужбина“.

„Соцлагерът е още жив.“ (Христо Стоичков коментира успехите на футболните отбори от Източна Европа)

„Българите сме голяма работа. И правия ток ще изкривим“.

„Ти ли си онзи?“ (начало на телефонен разговор със 17-годишния Валери Божинов)

„Когато аз карах мерцедеси и беемвета, вие карахте колелета“ (към румънски журналисти).

„В спорта медиите са оръжие. Предизвикват те, провокират те и ако нямаш нерви, си умрял още преди мача. Мъртъв си. Футболът сега заменя битката на гладиаторите, слава Богу не умират хора, но публиката си иска зрелището.“

„Имах проблеми с четвъртия рефер, тъй като той ме пазеше като защитник.“

„Каква стана тя? Не съм роднина на баба Ванга, но това, което казах навремето за националния, за БФС и за цялата тиня въобще, се потвърждава отвсякъде на сто процента. Такъв бил Стоичков, онакъв бил, но пак се оказах прав за всичко. Няма какво да кажа за поредните скандали. По-точно не искам. На друга вълна съм. Бързам, защото съм още на деветата дупка. Но не на кавала, а на голф игрището. Хайде, чао и много здраве на всички.“ (Относно скандала между бившите му съотборници Любо Пенев и Емо Костадинов)

„Ту партс“, съмтаймс люн, съмтаймс уин, соу, фърст дей релякс“.

„Айн-цу-цвайн-цу-дрън“.

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response