„Торпедото“ Иън Торп – австралийският крал на басейните

Имаше време, преди Майкъл Фелпс, когато Иън Торп бе властелинът в басейна

Няма никакъв спор, че Майкъл Фелпс е най-успешният плувец на всички времена. Нещо повече, той е най-успешният спортист изобщо, ако съдим по броя спечелени от него отличия на Олимпийски игри – най-високата възможна сцена в света на спорта.

По-паметливите обаче сигурно помнят, че имаше определен период от време, преди възхода на Майкъл Фелпс, когато властелин в басейните бе Иън Торп. Австралийският плувец, носещ прозвището „Торпедото“.

Роден в Сидни на 13 октомври 1982 година, Иън Торп е носител на 5 златни медали от Олимпийски игри. Това е и абсолютен рекорд за родината му Австралия. Със своите три златни и два сребърни медала, Иън Торп бе най-успешният атлет на Олимпиадата в родния си град Сидни през 2000 година. През 2001 година той се превърна и в първият плувец в историята, успял да завоюва шест златни медала в рамките на едно Световно първенство. Общо златните му медали от световни първенства за 11, което го нарежда на трето място във вечната класация на плувците по този показател.

„Торпедото“ Иън Торп

Успехите на Иън Торп в басейна винаги са се криели в неговата страхотна работна етика, психическа устойчивост и забележителното му умения да ускорява в басейна. Когато е в пика на силите си, неговият треньор в националния тим на Австралия Дон Талбот го нарича „най-великия плувец, който светът някога е виждал“. Е, поне до излизането на голямата сцена на Майкъл Фелпс.

Иън Торп е и един от най-известните спортисти, открито признали за своята хомосексуална ориентация. След години на спекулации, през 2014 година Иън Торп най-сетне официално обяви, че е гей.

„Мога открито да заявя, че съм гей. Не искам хората да се чувстват така, както съм се чувствал аз. Вие можете да пораснете, можете да се чувствате добре и да сте гей. Надявам се, че след като аз го разкрих пред света, за други хора също ще бъде по-лесно да го направят. И че ако те са го държали в себе си години наред, за тях ще бъде по-лесно да се ракрият“, споделя една от големите звезди на плуването.

Иън Торп не крие и любовта си към модата. Австралиецът е официален посланик на бранда Armani, като той има и собствена линия за бижута и бельо.

Широко известно е, че „Торпедото“ е и филантроп. Той работи открито с организацията The Fred Hollows Foundation, която се бори за по-висок стандарт и по-добри жизнени условия за аборигените в Австралия. Торп е редовен участник и в множество различни благотворителни инициативи.

Не всичко в живота на „Торпедото“ обаче е розово. През 2014 година той е приет в рехабилитационна клиника, а причината за това е депресия. В своята автобиография „This is Me“, Иън Торп споделя, че в следствие на своята клинична депресия, той дори е обмислял самоубийство в определени етапи от живота си.

Припомнете си някои от най-добрите моменти на Иън Торп от неговата невероятна професионална кариера:

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response