Юлия Степанова – герой или предател?

Юлия Степанова доби световна слава като жената, която разбуни руския допинг скандал. Дали разкритията й ще донесат положителен или отрицателен резултат за световния професионален спорт, тепърва предстои да разберем. За някои тя е героиня, а за много други – предател. Повечето от руснаците, изглежда, са на второто мнение. Дори в родния й град Курск любовта към Юлия Степанова е изчезнала, става ясно от репортаж на Би Би Си.

„Това момиче е предател. Тя почерни правителството ни и цялата държава. Самата Юлия също е вземала тези лекарства, а сега се опитва да излезе светица“, коментира възрастна жена, която живее в блока на родителите на Степанова в едно от предградията на Курск.

Като цяло, споменаването на името на Степанова не е много разумно нещо в Русия. В старото й училище екипът на BBC почти е изхвърлен от директорката.

Майка й Люба също е недолюбвана от съгражданите си, макар да няма лично участие в скандала. Нейният втори съпруг Сергей разказва, че жената е обект на критики от колегите си в болницата, където работи, че е отгледала непатриотична дъщеря. Неслучайно, жената отказва да разговаря с репортери.

Все пак, не липсват и коментари в подкрепа на Степанова. „Спортът трябва да бъде честен, така че, според мен, е направила правилното нещо“, смята младо момиче в центъра на Курск. Студент в техническия университет също е сравнително благосклонен: „Не мога да кажа, че съм горд с нея, но тя е направила това, което трябва“, коментира младежът.

Официалната позиция на Москва към Степанова е враждебна, и поради тази причина спортистката бе принудена да напусне родината си. Кремъл все още отрича допинг скандала, въпреки доказателствата, събрани от Степанова и наказанията, наложени срещу руския спорт. Президентът Путин я нарече „Юда“, а държавните медии публикуват нейни карикатури и заглавия, в които я оприличават на човек, който търси собствена известност и пари. В интернет форумите дори има призиви за нейното ликвидиране.

Светлана Журова, бивша състезателка по кънки, също отрича твърденията на Степанова. „Може да има атлети и треньори, които нарушават закона, но какво общо има правителството с това. Да не си мислите, че президентът Владимир Путин лично казва на спортистите да вземат хапчета?“, коментира Журова, която е депутат в руския парламент.

Московският адвокат Артиом Пацев, който защитава няколко спортисти, обвинени в употреба на допинг, също е против Степанова. Според него тя е ръководена единствено от финансови мотиви.

Самата Степанова се опитва да се върне към спортната си кариера след двегодишно наказание за допинг, но това съвсем не е лека задача. В момента тя разчита единствено на самоподготовка, тъй като никой треньор не желае да работи с нея. Американски треньор й отказал, тъй като намерил задачата за „много опасна“, според източници на BBC.

Leave a Response