Новият властелин на „кралските гонки“

Нико Розберг

Пилотът на Мерцедес Нико Розберг спечели за първи път световната титла във Формула 1

Нико Розберг е новият шампион световен шампион във Формула 1! Това е голямата новина от света на спорта в днешния ден. Триумфът на германския пилот стана възможен, след като той финишира втори в днешното Гран при на Абу Даби и по този начин изпревари с 5 точки в крайното класиране своя съотборник в Мерцедес Люис Хамилтън. Розберг успя и да сложи край на двугодишната хегемония на британеца във Формула 1.

Самият Хамилтън спечели състезанието в Абу Даби, но за да можеше той да триумфира със световната титла, Нико Розберг трябваше да финишира най-малко четвърти. Хамилтън се опита да „провокира“ подобен развой, умишлено карайки на по-бавна скорост и въвличайки други пилоти в битката. Новият световен шампион обаче запази хладнокръвие и в крайна сметка стори точно толкова, колкото му бе нужно, за да триумфира с короната за първи път в своя живот.

В момент, в който пилотът на Ферари Себастиан Фетел започна да се доближава опасно близо до втория Нико Розберг, техническият директор на Мерцедес Пади Лоу, който говори по радиото единствено в краен случай, даде нареждане на Хамилтън: „Люис, тук е Пади. Искаме да увеличиш скоростта“. Дори намесата на Пади Лоу обаче не повлия по никакъв начин на везе детронирания световен шампион, който отвърна съвсем хладнокръвно: „Чувствам се добре там, където съм“.

Тактиката на Хамилтън обаче така и не доведе до резултат, а Нико Розберг не позволи на преследвачите му да го задминат и евентуално да застрашат шансовете му да триумфира с титлата. Титла, която той чакаше дълги, дълги години.

Нико Розберг

„Това е сбъдната детска мечта за мен“, заяви Розберг по радиото след края на състезанието. „Благодаря ви за всичко“, добави той.

Въпреки опитите си да отмъкне титлата под носа на своя съотборник, Люис Хамилтън поздрави германеца след края на състезанието, като двамата демонстрираха добро възпитание и стиснаха ръцете си. Макар и да е крайно съмнително те да изпитват някакви симпатии един към друг, имайки предвид дългата история на конфликти помежду им.

Самият Нико Розберг все още не е решил, дали да приеме „шампионския“ №1 върху своя болид за следващия сезон, или да остане с настоящия №6, който той избра заради своя баща Кеке, който през 1982 година спечели световната титла именно с него.

Кеке и Нико Розберг са едва вторите баща и син, които могат да се похвалят, че са били световни шампиони във Формула 1. Преди тях, подобно постижение бе по силите единствено на британците Греъм и Деймън Хил.

Нико Розберг

Точно десет години. Толкова бяха нужни на Нико Розберг, за да последва стъпките на своя татко и да достигне до световната титла във Формула 1. Нико дебютира в „кралските гонки“ през 2006 година, когато той подписа договор с Уилямс. За отбора той се състезава до 2009 година, а от 2010 до днес е пилот на ребрандирания Мерцедес, който в последните години е абсолютен хегемон в спорта. Преди да се насочи към Формула 1, Нико спечели сериите GP2 – една от логичните стъпки за всеки пилот, преди да се насочи към Формула 1, като той има опит и в сериите Формула 3. Днес обаче той стъпи на най-големия възможен връх в света на моторните спортове.

Триумфът на Нико Розберг стана възможен въпреки факта, че неговият съотборник Люис Хамилтън спечели последните четири състезания – в САЩ, Мексико, Бразилия и Абу Даби. Феноменалната серия на британеца обаче не се оказа достатъчна за него, тъй като Розберг вече бе натрупал солидна преднина, а самият Хамилтън загуби точки в течение на сезона.

За да подплати световната си титла, Розберг спечели общо девет състезания през кампанията – включително четири поредни в нейното начало. Любопитното е, че останалият втори в генералното класиране Люис Хамилтън спечели повече – десет, но за негово съжаление, световната титла във Формула 1 все още не се дава за брой спечелени състезания през сезона.

Нико Розберг

Като цяло това бе още един сезон, изцяло доминиран от пилотите на Мерцедес. В само две състезания от целия календар за 2016 година, състезания от Формула 1 бяха спечелени от пилоти, различни от тези на световните шампиони при конструкторите. За първи път това се случи по време на Гран при на Испания, където триумфира младият Макс Ферстапен, а за втори и последен път подобен феномен видяхме в Малайзия, където победата отиде при пилота на Ред Бул Даниел Рикардо. Изключвайки тези два случая, всички останали състезания от календара бяха спечелени от Мерцедес.

Нико Розберг е третият германец до този момент, който успява да триумфира със световната титла във Формула 1. До този момент това е било по силите на абсолютния рекордьор по брой титли Михаел Шумахер, който е седемкратен шампион в „кралските гонки“, и на Себастиан Фетел, който спечели четири поредни титли с Ред Бул.

На този етап не изглежда така, сякаш има кой да прекрати хегемонията на Мерцедес във Формула 1. Не би било учудващо, ако през 2017 година станем свидетели на нов дуел между Нико Розберг и Люис Хамилтън за световната корона. А сега, след първия до този момент триумф на Розберг, битката между двамата изглежда по-интересна от всякога.

Константин Симидчийски

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

Leave a Response