Светът на Мълнията: Нещата, които не знаехте за Юсейн Болт

Светът на Мълнията: Нещата, които не знаехте за Юсейн Болт

Няма никакво съмнение, че Юсейн Болт е един от най-успешните спортисти на всички времена. Ямайският лекоатлет, който заслужено носи прозвището „Мълнията“, заради изумителните си способности в спринта на 100 и 200 метра, е доказано най-бързият човек на планетата в настоящия момент. И това ще остане така, докато не се намери някой, който да подобри световния му рекорд на 100 метра, „закован“ на крайно впечатляващото време от 9.58 секунди.

Освен, че е рекордьор в спринта на 100 и 200 метра, Юсейн Болт е носител и на общо девет златни олимпийски медала от игрите в Пекин (2008), Лондон (2012) и Рио де Жанейро (2016). Там Мълнията триумфира категорично на 100 и 200 метра, както и в щафетата на 4 х 100 метра с останалите си съотборници от отбора на Ямайка.

Предполагаме обаче, че има и неща, свързани с живота на Юсейн Болт и професионалната му кариера, които не знаехте досега. Е, ние ще ви запознаем с любопитни ноанси около вълнуващия му образ. Освен че е най-успешният лекоатлет на планетата в настоящия момент, Юсейн Болт е и изключително любопитна личност.

1. Освен, че е известен в цял свят с феноменалните си качества на лекоатлет, Болт е можел да се насочи и към кариера в крикета. Той е изключително добър играч по крикет, но в този случай можем да признаем, че той е взел вярното решение относно професионалния си път.

2. Мълнията е и успешен ресторантьор. Болт притежава ресторант в Кингстън, Ямайка, който носи името „Tracks & Records“. Изглежда, че той вече мисли и за живота си след спорта.

3. Той е основател и на собствена фондация, която носи неговото име. Главните цели на Usain Bolt Foundation са подпомагането на деца в неравностойно положение по отношение на тяхното успешно образование и развитие в обществото.

4. Болт е отявлен почитател на футбола и в частност – на Манчестър Юнайтед. Ямайският спринтьор често посещава мачовете на английския гранд, като той на няколко пъти е заявявал, че има желание да вземе участие в поне един мач на „червените дяволи“.

5. Макар и на пистата да е взривоопасен и безпощаден, в живота Болт е определян като спокоен човек, който обича да релаксира и да си почива.

6. Освен на футбола, Юсейн Болт е голям почитател и на басектбола. Нещо повече – през 2013 година той дори взима участие в Мача на звездите на НБА за знаменитости.

7. Любимите му храни са пилешки крилца и паста.

8. Любимият му цвят е зеленият.

9. Любимото му е животно е гепардът. Нима сте изненадани от този факт?

10. Едно от любимите му занимания са танците. В интернет пък има не малко доказателства за това.

11. Той е първият лекоатлет в историята, който някога е успявал да спечели три поредни златни медала от Олимпийски игри в спринта на 100 метра – дисциплина, която и до днес е определяна за най-атрактивната и най-сериозно проследявана от страна на феновете.

12. Болт категорично отказва да тренира извън родината си Ямайка. А имайки предвид успехите и постиженията му, явно там условията за целта са повече от добри.

13. Практически той е един от най-бавните на пистата в първите 50 метра на всяко състезание. Едва след това ямаецът започва да ускорява, оставяйки всички останали зад себе си.

14. Вече ви споменахме, че гепардът е неговото любимо животно. Вероятно би ви било интересно да знаете, че преди време Болт дори си осинови един в ролята на домашен любимец.

15. Диетата му по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година е просто ужасяваща. Той признава, че в даден момент е консумирал по 100 пилешки крилца от популярна верига за бързо хранене. Това обаче не го спира да спечели три златни медала от надпреварата.

Thanks for all the birthday wishes my peeps.. I am beyond blessed to share my 30th birthday with you all. #Blessed

A photo posted by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) on

16. Юсейн Болт страда от сколиоза. Вярвате или не, той има неприятно извиване на гръбнака, което обаче не му пречи на пистата.

17. Като дете е работил в бакалията, управлявана от родителите му. Доказателство, че Болт никога не е бягал от отговорност, дори и като малък.

18. Никога през живота си Юсейн Болт не е бягал дори една миля. Той признава, че мрази бягането на дълги разстояния, като това е и една от основните причини да избере спринта на 100 и 200 метра като свои коронни дисциплини.

19. Има собствено мобилно приложение. То носи името „Bolt!“, а в него потребителите могат да управляват анимирана версия на спринтьора, преодолявайки множество изпитания на висока скорост.

20. Макар и собственият му световен рекорд в спринта на 100 метра да е 9.58 секунди, изчислено е, че Болт всъщност е падал и под 9 секунди на същото разстояние. Това се случва по време на щафетата 4 х 100 метра на Олимпиадата в Лондон през 2012 година, когато Мълнията пробягва своите сто метра за време от 8.70 секунди. Нещо, което е наистина изумително.

Love is the only Solution #OneLove #PrayersUp

A photo posted by Usain St.Leo Bolt (@usainbolt) on

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response