15 неща, които може би не знаете за Майкъл Фелпс

Майкъл Фелпс – 15 неща, които може би не знаете за него !

Каквото и да кажем за Майкъл Фелпс, със сигурност ще бъде малко. Достатъчно е да споменем, че американският плувец е най-успешният спортист в цялата история на Олимпийските игри, за което свидетелстват неговите 23 златни медала от общо 28 спечелени. Никой друг атлет не е успявал да постигне подобно нещо в своята кариера, макар да е вярна и обосновката, че плуването като спорт предполага спечелването на далеч повече отличия, отколкото например леката атлетика. Колко ми медала щеше да има Юсейн Болт, ако имаше същия брой възможности като Майкъл Фелпс?

Това обаче е съвсем друга тема, защото фактите говорят твърдо: Майкъл Фелпс е един от най-успешните спортисти в цялата история на човечеството. Макар и едва 31-годишен, Фелпс обяви края на своята кариера след Олимпийските игри в Рио де Жанейро, като той със сигурност ще липсва на всички фенове на спорта по цялото земно кълбо.

Предлагаме на вашето внимание 15 любопитни факта за Майкъл Фелпс, които навярно не сте знаели до този момент.

1. Фелпс загатва за огромния си талант на още 15-годишна възраст, когато печели един от шампионатите на САЩ и поставя нов национален рекорд на 200 метра флай. Тогава той е все още дете, съревноваващо се с мъже. Въпреки това, Фелпс е без конкуренция в басейна.

2. Бъдещият олимпийски шампион стартира кариерата си на плувец на едва 7-годишна възраст. По всичко изглежда, че още отрано на него му е било отредено да властва в басейна.

3. Докато все още е дете, Майкъл Фелпс е диагностициран с дефицит на вниманието и хиперактивност. Той изпитва огромни трудности в това да запазва концентрация, както и да контролира своята хиперактивност. Едва ли обаче последното му е пречело в басейна, където той е получавал възможността да се развихри.

4. Фелпс е едва 15-годишен, когато става част от състава на САЩ за Олимпийските игри в Сидни през 2000 година. Това го прави най-младият плувец в историята на САЩ от далечната 1932 година насам.

5. Първият си международен медал Фелпс печели през 2001 година, когато той печели отличие от Световното първенство във Фукуока.

6. Две години по-късно американецът подобрява пет световни рекорда на първенството в Барселона. Тогава той е едва 18-годишен.

7. Макар и да има репутацията на симпатичен и дружелюбен мъж, Майкъл Фелпс има проблеми със закона. На два пъти той е арестуван, управлявайки автомобила си под влиянието на алкохол. В първия случай той се отървава с изпитателен срок от 18 месеца, а във втория получава забрана да се състезава за шест месеца. През 2009 около него се разиграва шумен скандал, след като е заснет в момент, в който пуши марихуана.

8. Той е един от най-богатите олимпийци са всички времена. Състоянието му почти достига сумата от 100 милиона долара, за което спомагат и рекламните му договори със световноизвестни компании като Subway, Hilton, Speedo, Visa, Omega, Power Bar, Matsunichi и други.

9. Заради невероятните си постижения, Фелпс носи прозвището „Железния Майк“. Любопитното е, че с подобен псевдоним може да се похвали и друг популярен американски спортист – Майк Тайсън.

10. Освен голям спортист, Майкъл Фелпс е и голям човек. Той има собствена фондация, носеща неговото име, която цели популяризирането на плуването сред децата и промотира здравословния начин на живот.

11. Фелпс поддържа романтични отношения с Мис Калифорния Никол Джонсън, а през месец май двойката се сдоби и с първа рожба – момченцето Бумър Робърт. А дали той ще последва стъпките на татко си, това предстои да разберем.

12.  В родния му град Балтимор има улица, носеща неговото име.

The little man and I don’t wanna get out bed this morning!!

A photo posted by Michael Phelps (@m_phelps00) on

13. Ако Майкъл Фелпс бе държава, той щеше да бъде на 32-о място във вечната класация за спечелени медали от Олимпийски игри.

14. Когато разпери ръцете си, те стигат дължина от 203 сантиметра.

15. Докато се подготвя за Олимпиадата в Пекин през 2008 година, Фелпс плува по 80 000 метра седмично. Това прави около 50 мили.

Екип iSports.bg

Екип iSports.bg

Спортът е здраве, страст и начин на живот. Спортът е това, което ни мотивира да бъдем по-добри, да гоним успехи и да не се отказваме. Ще ви запознаваме с най-добрите в бранша. И ще взимаме пример от всички тях. Ние сме iSports.

Leave a Response